Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

Ολυμπιακοι αγωνες Αθηνα 1896

Το 1894 σε συνέδριο που οργάνωσε ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Έπειτα από πρόταση του Έλληνα εκπροσώπου Δημητρίου Βικέλα ως τόπος διεξαγωγής των Ι Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε η Αθήνα.Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση. Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες, η νίκη στο μαραθώνιο από το Σπύρο Λούη. Ο πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν.H αφισα των αγωνων


Με το τέλος των Αγώνων της 1ης Ολυμπιάδας, ο βασιλιάς Γεώργιος Α' αλλά και Αμερικανοί αθλητές ζήτησαν από τον Κουμπερτέν και τη ΔΟΕ τη μόνιμη διεξαγωγή τους στην Αθήνα. Ήδη όμως είχε αποφασιστεί το Παρίσι ως η επόμενη διοργανώτρια πόλη. Έκτοτε, εκτός των εμβόλιμων Μεσοολυμπιακών Αγώνων του 1906, οι αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα μόλις το 2004, για τους Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας.


Παναθηναικο σταδιο


Η είδηση της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα έτυχε μεγάλης αποδοχής από το ελληνικό κοινό και τον τύπο. Όμως, η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν άσχημη ενώ υπήρχε αστάθεια με τη συνεχή εναλλαγή στην πρωθυπουργία του Χαριλάου Τρικούπη με το Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Το 1894 η οργανωτική επιτροπή υπό το Στέφανο Σκουλούδη παρουσίασε έκθεση για το κόστος των Αγώνων. Το κόστος ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις του Κουμπερτέν. Δήλωσαν πως οι Αγώνες είναι αδύνατον να διεξαχθούν και παραιτήθηκαν. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης εκτιμήθηκε στα 3.740.000 δραχμές.


Η τελετη εναρξης


Ο διάδοχος Κωνσταντίνος, υποστηρικτής των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφάσισε να ηγηθεί της οργανωτικής επιτροπής. Κατάφερε να συγκεντρώσει με δωρεές 330.000 δραχμές. Εκδόθηκε σειρά γραμματοσήμων που απέφερε 400.000 δραχμές και από τις πωλήσεις των εισιτηρίων συγκεντρώθηκαν άλλες 200.000 δραχμές. Με παράκληση του Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Αβέρωφ συμφώνησε να βοηθήσει στην ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου.Κόστισε 920.000 δραχμές περίπου. Προς τιμήν του τοποθετήθηκε το άγαλμα του στην είσοδο του Σταδίου.Εισητηριο
Η εμπειρία διοργάνωσης αγώνων ήταν σχετικά μηδαμινή στην Ελλάδα και έτσι η οργανωτική επιτροπή αντιμετώπισε δυσκολίες. Τα καθήκοντα τους ήταν θέσπιση των κανόνων των αγωνισμάτων και η πρόσκληση των αθλητών. Μερικοί αθλητές πήραν μέρος στους Αγώνες επειδή έτυχε να βρεθούν στην Αθήνα εκείνη την περίοδο για διακοπές ή εργασία. Ολυμπιακό χωριό δεν υπήρχε και οι αθλητές όφειλαν να πληρώσουν μόνοι τους τα έξοδα διαμονής τους. Οι κριτές έφεραν τα ίδια ονόματα όπως και στην αρχαιότητα: ''Έφοροι'', ''Ελλανοδίκες''.


Αλμα εις μηκος


Η έναρξη των Αγώνων της 1ης Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 1896 (25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) που συνέπιπτε με τη Δευτέρα του Πάσχα για τους ορθοδόξους και με την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν κατάμεστο από 80.000 θεατές.Παρόντες ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α', η συζύγός του, βασίλισσα Όλγα και οι γιοι τους. Οι αθλητές παρήλασαν με τη σημαία της χώρας τους. Μετά την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, διαδόχου Κωνσταντίνου, ο βασιλιάς κήρυξε την έναρξη των Αγώνων με τα λόγια:

"Κηρύσω την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ζήτω το Έθνος, ζήτω οι Έλληνες"

Στη συνέχεια, εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο,σε σύνθεση του Σπύρου Σαμάρα και ποίηση του Κωστή Παλαμά.Ο ύμνος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό.Κολυμβηση στο Φαληρο


Ξιφασκια στο ΖαπειοΑλμα εις μηκος


Στους Ολυμπιακούς Αγώνες διεξήχθησαν τα εξής αθλήματα:

 • Στίβος
 • Ποδηλασία
 • Ξιφασκία
 • Γυμναστική
 • Άρση βαρών
 • Πάλη
 • Κολύμβηση
 • Αντισφαίριση
 • ΣκοποβοληΓυμναστικηΠοδηλασια
Αθλητικές Εγκαταστάσεις

 • Παναθηναϊκό Στάδιο: Στίβος , Γυμναστική, Πάλη.
 • Ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου (θέση σημερινού γηπέδου Καραϊσκάκη): Ποδηλασία
 • Ζάππειο Μέγαρο : Ξιφασκία
 • Σκοπευτήριο Καλλιθέας: Σκοποβολή
 • Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών: Αντισφαίριση
 • Κόλπος Ζέας (στην ανοιχτή θάλασσα): Κολύμβηση, παρουσία 20.000 θεατών.Ο γιατρόςΣυνολικά συμμετείχαν 14 χώρες:
Χιλη,Η.Π.Α απο Αμερική
Γερμανία,Αυστρία,Βουλγαρία,Δανία,Γαλλία,Ελβετία,Ελλάδα,Ουγγαρία,Ιταλία,Μεγ.Βρετανία,Σουηδία απο Ευρώπη
και Αυστραλία απο Ωκεανία


Το διπλωμα συμμετοχης
Σημαντικές Στιγμές

 • Η νίκη του Σπύρου Λούη στο μαραθώνιο. Ο νερουλάς από το Μαρούσι τερμάτισε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο μπροστά σε 60.000 θεατές και έγινε ένας από τους ήρωες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.Ο χρόνος του 2 ώρες 58' και 50.
 • Χρονολογικά ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης είναι ο Αμερικανός Τζέιμς Κόνολι, νικητής στο άλμα τριπλούν (13,71μ.).
 • Ο Γερμανός Καρλ Σούμαν, που κατατάχθηκε ανάμεσα στους 4 πρώτους σε 5 αγωνίσματα τριών διαφορετικών αθλημάτων.
 • Ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος στην κολύμβηση,νικητής στα 100μ. και 1.200μ. ελεύθερο.
 • Ο Αυστραλός Τέντι Φλακ, νικητής στα 800 μ. και 1500 μ. στο στίβο.Εκκινηση Μαραθωνίου

Απονομή Σπύρου Λούη
Πίνακας μεταλλίων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 1896 Ολυμπιακοί κύκλοι
Κατάτ Ονομασία ΕΟΕ Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1 Ελλάδα 10 17 19 46
2 Ηνωμένες Πολιτείες 11 7 2 20
3 Γερμανία 6 5 2 13
4 Γαλλία 5 4 2 11
5 Μεγάλη Βρετανία 2 3 2 7
6 Ουγγαρία 2 1 3 6
7 Αυστρία 2 1 2 5
8 Αυστραλία 2 0 0 2
9 Δανία 1 2 3 6
10 Ελβετία 1 2 0 3
11 Mixed team 1 1 1 3Το ασημένιο μετάλλιο

Στη μία του πλευρά απεικονίζεται ο Δίας κρατώντας μια υδρόγειο σφαίρα, πάνω στην οποία βρίσκεται η Νίκη. Στα αριστερα αναγράφεται η λέξη "Ολυμπία". Στην πίσω πλευρά απεικονίζεται η Ακρόπολη και η επιγραφή "Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 1896".

Δεν υπάρχουν σχόλια: